GZ ŠENTJUR

Portal Gasilske zveze Šentjur

  
loader

Prihajajoči dogodki

Jun
5

05.06.2021 - 06.06.2021

Jul
17

17.07.2022 - 24.07.2022

Prisotni

Na strani je 4 gostov in ni članov .

Prijava

Izlet gasilskih veteranov GZ Šentjur

Tako kot je že v navadi, so se tudi letos gasilci gasilske zveze Šentjur, ki imajo status veterana, v petek, 16. avgusta odpravili na strokovno ekskurzijo. Tokrat je okoli 100  veteranov in veterank pot vodila na Dolenjsko.

Z dvema čisto polnima avtobusoma so se v petkovem jutru veterani in veteranke podali na pot proti Dolenski. Seveda pa se za začetek dneva spodobi, da se spije dobra kavica, zato so se med potjo ustavili in si privoščili jutranjo kavico kar na poti.  Po kavi in dobrem začetku poti, je veterane pot vodila v gostišče »Colnar« na Otočcu, kjer so jih pogostili s toplo malico in degostacijo rujne kapljice. V vinski kleti Colner, se že 20 let trudijo, da ustrežejo slehernemu obiskovalcu, z domačo hrano, ki sloni na kuharskih izkušnjah naših prednikov. V obokanih njihovih prostorih zadiši po sveže pečenem kruhu iz krušne peči in seveda, po dolenjskih specialitetah. Njihova gostoljubnost zidanice, se navadno zaključi v vinski kleti ob kozarčku ali dveh rujne kapljice.

Slak in Pavček

Po okrepčilu, so veterani pot nadaljevali v Mirno Peč, kjer si si ogledali muzej Lojzeta Slaka in tako imenovan »Pavčkov dom«, ki je dom Toneta Pavčka.  Ogledali so si stalno razstavo Lojzeta Slaka – virtuoz na diatonični harmoniki: Moje plošče so moje knjige, na koncu pa so imeli možnost v živo slišati zvok prav tiste harmonike, na katere je dolga leta igral Slak sam. Že sam Pavček je napisal, da je bila pesem tista povezovalna nit med njim in Lojzetom, pa tudi sama dolenjska pokrajina in predniki ter njihov pogled na življenje. To troje so poskušali povezati, da so v delu razstave predstavljene tudi etnološke vsebine iz tega okolja, kot so konjereja, vinogradništvo in čebelarstvo.

 Iz Mirne peči, pa so svojo pot  nadaljevali do kmetije Kastelic v Novem mestu, kjer  so lahko degustirali domač jogurt in domače dobrote, ki jih ponuja kmetija.  Kmetija Kastelic ima že dolgo tradicijo v pridelavi mleka, živine, jajc, zeliščnega likerja in drugih dobrot (sok, vino, ...). Prodaja mleka poteka preko mlekomata na kmetiji, jajca in druge izdelke pa prodajajo tako preko prodajnega avtomata, v trgovinici in na dvorišču kmetije. Urejen imajo PIKNIK PROSTOR, DVORANO registriran imajo ogled kmetije za skupine, ter enkrat letno organizirane dneve odprtih vrat.

Festival mladih v Stični

Pred zadnja postojanka  izleta je bil Samostan v Stični, ki je najstarejši samostan na Slovenskem in je edini, ki še deluje zato je bil ogled toliko bolj zanimiv. Vsako leto, se tam zbere okoli  7.000 mladih, saj tam  poteka festival mladih.  Stična mladih je festival mladih tudi zato, ker ga mladi sami pripravljajo in vodijo: sami sestavijo program, pripravijo prostor, likovno in glasbeno opremo, vodijo delavnice in drugo. Stična mladih je tesno povezana tudi s svetovnim dnevom mladih. Geslo Festivala Stična mladih je enako geslu svetovnega dneva mladih, pripravljalna ekipa pa črpa tudi iz poslanice, ki jo mladim za to praznovanje napiše papež. Eden od glavnih namenov Stične je povezovanje mladosti in vere. Festival želi mladim predstaviti pozitivne vrednote, pokazati da se je možno zabavati tudi brez alkohola in drog ter da je krščanska vera nekaj zelo aktualnega. Čeprav ga oblikujejo mladi, ki so kristjani, pa je namenjen vsem mladim Slovenkam in Slovencem, ne glede na versko prepričanje.

 Po zanimivem ogledu samostana v Stični, so veterani Polni dobre volje in lepih vtisov so se pozno popoldne ustavili še pri gasilcih iz prostovoljnega gasilskega društva Stična, kjer so si gasilci med sabo izmenjali nekaj besed, si ogledali gasilski dom in se ob hrani, pijači in glasbi sprostili, ter tako zaključili svoj izlet. Polni lepih vtisov in zanimivih informacij so se v večernih urah vrnili nazaj na Štajersko. ( Pripravila: Tjaša Ferlež)

 

Povezave

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Novice GZS

Prikaz dogodkov SPIN

Radarska slika padavin

Požarna ogroženost

Požarna ogroženost

Grafični prikaz dogodkov

Copyright © 2013 GZ Šentjur. Designed by Ales GuzejZa optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information