GZ ŠENTJUR

Portal Gasilske zveze Šentjur

  
loader

Prihajajoči dogodki

Jul
17

17.07.2022 - 24.07.2022

Prisotni

Na strani je 15 gostov in ni članov .

Prijava

Vaja GZ Šentjur

Alarm za domačo in še tri sosednje enote je bil minuto pred osemnajsto uro, prvi posredovalci pa so prispeli na kraj dogodka že nekaj minut čez osemnajsto uro. Tam so od lastnika prejeli kratek opis situacije in nemudoma pričeli z delom. Kmalu so se jim pridružile tudi vse tri ostale enote, ki so bile pozvane med prvimi, med njimi tudi domači poveljnik Franci Zdolšek, kateri je nemudoma prevzel vodenje.

 

Pogrešani trije domači

Kmetija je precej velika in obdana z veliko objekti, med katere prištevamo tudi dve gnojni jami s kanali v skupnem volumnu približno tisoč kubikov. Koncept nesreče je bil postavljen ravno na teh temeljih. Med deli na povezovalnem kanalu za gnojevko je prišlo do eksplozije amonijaka in tako posledično do požara sena v samem hlevu. Ogenj se je kasneje razširil še na ostrešje in grozil, da bo zajel tudi strojno lopo. Ob tem sta bila poškodovana dva delavca, katera sta svoje delo opravljala v kanalu, pogrešani pa so bili tudi trije domači, kateri so v tem času ravno opravljali dela v hlevu. Vodnih virov, oziroma hidrantnega omrežja v bližini ni, zato so gasilci vodo na kraj dogodka morali pripeljati z zato določenimi cisternami.

Ker so na kraju dogodka potrebovali okrepitve, so nekaj čez osemnajsto uro bile alarmirane še ostale enote, vodenje vaje je prevzel poveljnik severnega sektorja Andrej Golčman. Ko je na kraj prispel še poveljnik gasilske zveze Martin Cmok in poveljnik južnega sektorja­­­­­ Franci Leskovšek, so gasilci prešli na štabno vodenje. Enote so se ob prihodu javile na sprejemno mesto, kjer so dobile tudi navodila o svojem nadaljnem delu. Kmalu po iznosu prvih ponesrečencev se je formirala tudi ekipa prve pomoči za njihovo hitro oskrbo.

Devetdeset oseb

Skupno je bilo ob koncu vaje prisotnih 11 enot z 16 vozili in 80 gasilci, če prištejemo še domače statiste poškodovanih in vodstvo zveze, je to skupno devetdeset oseb. Osnovni namen vaje je bil preizkusiti tako časovno kot tudi številčno odzivnost enot, komuniciranje z Regijskim centrom za obveščanje in medsebojno obveščanje gasilcev, seveda pa v nadaljevanju tudi samo izvajanje vaje ter vodenje po posameznih sektorjih. Poveljstvo je z izpeljano vajo zelo zadovoljno, prav tako pa se njihovemu zadovoljstvu pridružuje tudi predsednik gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej, ki je vaj tudi prisostvoval.

Poudariti je potrebno, da so za vajo vedeli izključno samo trije člani poveljstva gasilske zveze Martin Cmok, Andrej Golčman, Franci Leskovšek skupaj z predsednikom Alešem Guzejem in lastniki domačije Korenjak. Za vse ostale gasilce je bilo to veliko presenečenje, nad katerim je bila velika večina udeležencev zelo zadovoljna.

Zahvala

Ob zaključku se gasilska zveza zahvaljuje gostiteljem, kmetiji Korenjak, kateri so jih velikodušno sprejeli, radiu Štajerski val, ki je skrbel za obveščanje občanov o alarmiranju nekaj minut pred samo vajo ter tudi med samim potekom vaje, seveda pa tudi regijskemu centru za sodelovanje pri alarmiranju. (Pripravila: Tjaša Ferlež)

Radarska slika padavin

Požarna ogroženost

Požarna ogroženost

Grafični prikaz dogodkov

Copyright © 2013 GZ Šentjur. Designed by Ales GuzejZa optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information