GZ ŠENTJUR

Portal Gasilske zveze Šentjur

  
loader

Prihajajoči dogodki

No events found

Prisotni

Na strani je 21 gostov in ni članov .

Prijava

Regijsko preverjanje ekip prve pomoči

Uprava RS za zaščito in reševanje – Izpostava Celje je v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije – OZ Šentjur in Občino Šentjur v soboto, 7. junija v Gorici pri Slivnici, pripravila 20. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in rdečega križa. Na stojnicah so se predstavljali številne specializirane organizacije, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja, Gasilska zveza Šentjur pa je opravila izjemno realistično gasilsko vajo Šentjur 2014 s simulacijo požara in reševanja poškodovancev.

Na regijskem preverjanju se je v preverjanju usposobljenosti nudenja prve pomoči preverilo in pomerilo 11 ekipe prve pomoči civilne zaščite občine, območnih združenj rdečega križa, podjetij, gasilcev, tudi drugih društev in organizacij. Šentjur pa je gostil tudi preverjanje trboveljske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, zato se je pridružilo še 6 ekip iz Zasavja. Na jutranjem postroju pri OŠ Slivnica pri Celju je vse ekipe pozdravil šentjurski župan mag. Marko Diaci, ki je poudaril pomen redne pripravljenosti ekip prve pomoči in hkrati zaželel čim manj razmer, v katerih bi morali prikazati svoje praktično znanje. Zbrane sta nagovorila tudi generalni sekretar RK Slovenije Danijel Starman in predstavnica Uprave RS za zaščito in reševanje Janja Brulc. Prizorišča simuliranih nesreč, ki so bile izziv za ekipe, so bila pred šolo in v bližini kulturno-gasilskega doma Gorice pri Slivnici. Največ točk je zbrala ekipa PP Gorenje d.d., ki se je z najvišjim številom točk prebila na državno srečanje, ekipa PP Žiče – Slovenske Konjice je osvojila drugo mesto, odlični tretji pa so bili člani ekipe OZRK Šentjur in GZ Šentjur. Diplome, pokale in priznanja so jim podelili župan mag. Marko Diaci, predsednik OZRK Šentjur mag. Štefan Tisel in vodja celjske izpostave URSZR Silvo Šrimpf. Pri Zasavcih so slavili člani ekipe III. OZRK Zagorje, ki prav tako odhajajo na državno preverjanje.

 

Predstavljala so se tudi šentjurske organizacije in društva

 

Na stojnicah za kulturno-gasilskim domom je bilo pestro, saj so svojo dejavnost predstavljale številne organizacije, ki so del sistema zaščite in reševanja. Tako je bilo mogoče videti opremo in prisluhniti predstavitvam Policijske postaje Šentjur, domačega PGD Slivnica, Slovenske vojske – sanitete, pa jamarjev (Jamarski klub Speleos Siga Velenje), Gorske reševalne službe Celje, Kinološkega društva reševalnih psov Celje, seveda tudi domačemu RK, tabornikom Rodu Divjega petelina Šentjur, šentjurskim radioamaterjem … Najbolj zvedava vprašanja so zastavljali učenci OŠ Slivnica pri Celju, ki so si ogledali prav vse stojnice.

 

Pripravljenost članov Gasilske zveze Šentjur

 

Vaja Šentjur 2014 je v pripravljenosti držala vse člane GZ Šentjur; vseh 11 šentjurskih PGD in dobjanske gasilce. Nekaj pred drugo uro se je oglasila zavijajoča sirena, ki je napovedovala nevarnost večjega požara. Na avtobusni postaji se je vzpostavil začasni štab gasilcev, od koder se je koordinirala pomoč, se usmerjalo drveča gasilska vozila, ki so v razmiku nekaj minut pripeljala v Gorico pri Slivnici iz različnih smeri … Poudariti je treba, da ekipe na terenu niso vedele, kakšna nesreča jih čaka in kdo bo aktiviran. Poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok je zatem prevzel poveljstvo in nadzoroval simulacijo gašenja gozdnega požara na pobočju nad središčem kraja, ki je vključevala tudi evakuacijo številnih poškodovancev v gozdu. Gasilci se so tako na dan prve resne vročine letošnjega poletja v akciji, vzponu v polni  opremi, maskah in s cevmi, precej nagarali in pokazali visoko stopnjo pripravljenosti oziroma dobili povratno informacijo o  tem, kako se znajdejo v zahtevnih razmerah nesreče večjih razsežnosti.

 

Organizacijski zalogaj

 

Tolikšno število gostujočih članov ekip prve pomoči, gasilcev, številnih drugih udeležencev, obiskovalce, je bilo precejšnji organizacijski zalogaj, pri čemer so je izkazala OZRK Šentjur z Andrejo Tisel na čelu, motor celjske izpostave URSZR je bila Vesna Slamnik, na pomoč so priskočili člani štaba CZ Občine Šentjur, pa vodstvo GZ Šentjur in domačega slivniškega PGD. Svoja vrata je za celotno prireditev na široko odprla OŠ Slivnica pri Celju z ravnateljico Majdo Košak. Kot vsa leta, so na pomoč priskočili tudi na Srednji zdravstveni šoli Celje.

(vir: Občina Šentjur)

Povezave

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Novice GZS

Prikaz dogodkov SPIN

  • Tehnična in druga pomoč - tehnična in druga pomočOb 13.44 so v Gorici pri Šmartnem, občina Celje, posredovali gasilci PGE Celje, ki so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP Celje dostop do onemogle osebe. Gasilci so nato še nudili pomoč pri prenosu osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

  • Nesreče v cestnem prometu - prometne nesrečeOb 10.10 je na avtocesti med Lopato in izvozom Celje prišlo do naleta dveh tovornih vozil, treh osebnih vozil in dveh kombiniranih vozil. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom iz vozila rešili dve osebi ter nudili pomoč ostalim poškodovanim osebam do prihoda reševalcev. Poškodovanih je bilo trinajst oseb. Devet oseb so reševalci NMP Celje odpeljali v SB Celje. Štiri osebe pa so poleg oskrbe na kraju nato poiskale pomoč tudi v SB Celje.

  • Nesreče v cestnem prometu - prometne nesrečeOb 11.50 sta na Ljubljanski cesti v Celju trčili kombinirano in osebno vozilo, pri tem pa je po trčenju zaradi poškodovanega plinskega rezervoarja slednjega iz njega začel uhajati pogonski plin. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, zaprli cesto ter celotno območje in prepovedali obratovanje v dveh objektih, odklopili akumulatorja na vozilih, počakali do izpraznitve rezervoarja ter ga nato napolnili z vodo, prav tako pa preventivno izmerili vsebnost plina in tako preverili morebitno prisotnost plina v bližnjih stavbah ter jaških. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Celje prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

  • Tehnična in druga pomoč - tehnična in druga pomočOb 10.15 so v Zagati, občina Celje, gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP Celje, pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila s katerim je bila prepeljana v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

  • Požari v objektih - Stanovanjske stavbeOb 8.30 je na Valentiničevi cesti v občini Laško, zaradi pozabljene hrane na štedilniku, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Laško, ki so požar lokalizirali in pogasili, s termo kamero pregledali prostore, opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov in prezračili prostore. Na kraju so bili tudi PGE Celje, ki so PGD Laško nudili pomoč z avtolestvijo. Reševalci NMP Laško so oskrbeli stanovalca, ki se je nadihal dima in ga odpeljali v SB Celje.

Radarska slika padavin

Požarna ogroženost

Požarna ogroženost

Grafični prikaz dogodkov

Copyright © 2013 GZ Šentjur. Designed by Ales GuzejZa optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information