GZ ŠENTJUR

Portal Gasilske zveze Šentjur

  
loader

Prihajajoči dogodki

Maj
5

05.05.2018

Maj
18

18.05.2018 - 19.05.2018

Jul
7

07.07.2018

Prisotni

Na strani je 33 gostov in ni članov .

Prijava

Regijsko preverjanje ekip prve pomoči

Uprava RS za zaščito in reševanje – Izpostava Celje je v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije – OZ Šentjur in Občino Šentjur v soboto, 7. junija v Gorici pri Slivnici, pripravila 20. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in rdečega križa. Na stojnicah so se predstavljali številne specializirane organizacije, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja, Gasilska zveza Šentjur pa je opravila izjemno realistično gasilsko vajo Šentjur 2014 s simulacijo požara in reševanja poškodovancev.

Na regijskem preverjanju se je v preverjanju usposobljenosti nudenja prve pomoči preverilo in pomerilo 11 ekipe prve pomoči civilne zaščite občine, območnih združenj rdečega križa, podjetij, gasilcev, tudi drugih društev in organizacij. Šentjur pa je gostil tudi preverjanje trboveljske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, zato se je pridružilo še 6 ekip iz Zasavja. Na jutranjem postroju pri OŠ Slivnica pri Celju je vse ekipe pozdravil šentjurski župan mag. Marko Diaci, ki je poudaril pomen redne pripravljenosti ekip prve pomoči in hkrati zaželel čim manj razmer, v katerih bi morali prikazati svoje praktično znanje. Zbrane sta nagovorila tudi generalni sekretar RK Slovenije Danijel Starman in predstavnica Uprave RS za zaščito in reševanje Janja Brulc. Prizorišča simuliranih nesreč, ki so bile izziv za ekipe, so bila pred šolo in v bližini kulturno-gasilskega doma Gorice pri Slivnici. Največ točk je zbrala ekipa PP Gorenje d.d., ki se je z najvišjim številom točk prebila na državno srečanje, ekipa PP Žiče – Slovenske Konjice je osvojila drugo mesto, odlični tretji pa so bili člani ekipe OZRK Šentjur in GZ Šentjur. Diplome, pokale in priznanja so jim podelili župan mag. Marko Diaci, predsednik OZRK Šentjur mag. Štefan Tisel in vodja celjske izpostave URSZR Silvo Šrimpf. Pri Zasavcih so slavili člani ekipe III. OZRK Zagorje, ki prav tako odhajajo na državno preverjanje.

 

Predstavljala so se tudi šentjurske organizacije in društva

 

Na stojnicah za kulturno-gasilskim domom je bilo pestro, saj so svojo dejavnost predstavljale številne organizacije, ki so del sistema zaščite in reševanja. Tako je bilo mogoče videti opremo in prisluhniti predstavitvam Policijske postaje Šentjur, domačega PGD Slivnica, Slovenske vojske – sanitete, pa jamarjev (Jamarski klub Speleos Siga Velenje), Gorske reševalne službe Celje, Kinološkega društva reševalnih psov Celje, seveda tudi domačemu RK, tabornikom Rodu Divjega petelina Šentjur, šentjurskim radioamaterjem … Najbolj zvedava vprašanja so zastavljali učenci OŠ Slivnica pri Celju, ki so si ogledali prav vse stojnice.

 

Pripravljenost članov Gasilske zveze Šentjur

 

Vaja Šentjur 2014 je v pripravljenosti držala vse člane GZ Šentjur; vseh 11 šentjurskih PGD in dobjanske gasilce. Nekaj pred drugo uro se je oglasila zavijajoča sirena, ki je napovedovala nevarnost večjega požara. Na avtobusni postaji se je vzpostavil začasni štab gasilcev, od koder se je koordinirala pomoč, se usmerjalo drveča gasilska vozila, ki so v razmiku nekaj minut pripeljala v Gorico pri Slivnici iz različnih smeri … Poudariti je treba, da ekipe na terenu niso vedele, kakšna nesreča jih čaka in kdo bo aktiviran. Poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok je zatem prevzel poveljstvo in nadzoroval simulacijo gašenja gozdnega požara na pobočju nad središčem kraja, ki je vključevala tudi evakuacijo številnih poškodovancev v gozdu. Gasilci se so tako na dan prve resne vročine letošnjega poletja v akciji, vzponu v polni  opremi, maskah in s cevmi, precej nagarali in pokazali visoko stopnjo pripravljenosti oziroma dobili povratno informacijo o  tem, kako se znajdejo v zahtevnih razmerah nesreče večjih razsežnosti.

 

Organizacijski zalogaj

 

Tolikšno število gostujočih članov ekip prve pomoči, gasilcev, številnih drugih udeležencev, obiskovalce, je bilo precejšnji organizacijski zalogaj, pri čemer so je izkazala OZRK Šentjur z Andrejo Tisel na čelu, motor celjske izpostave URSZR je bila Vesna Slamnik, na pomoč so priskočili člani štaba CZ Občine Šentjur, pa vodstvo GZ Šentjur in domačega slivniškega PGD. Svoja vrata je za celotno prireditev na široko odprla OŠ Slivnica pri Celju z ravnateljico Majdo Košak. Kot vsa leta, so na pomoč priskočili tudi na Srednji zdravstveni šoli Celje.

(vir: Občina Šentjur)

Povezave

Lab5 - Webdevelopment Switzerland

Novice GZS

Prikaz dogodkov SPIN

  • Pogrešane osebe, živali in stvari - pogrešane osebeOb 18.46 se je na Celjski cesti v občini Velenje izgubila starejša oseba. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so osebo našli nepoškodovano in jo predali reševalcem in policiji.

  • Požari v naravi oziroma na prostem - požari na gozdnih in grmovnih površinahOb 17.47 je na Polulah v Celju iz neznanega vzroka zagorela podrast v gozdu, ogenj pa je ogrožal stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Zagrad-Pečovnik, ki so požar lokalizirali in pogasili ter obvarovali hišo pred ognjem.

  • Nesreče v cestnem prometu - prometne nesrečeOb 16.10 je na avtocesti v smeri Ljubljane, pred predorom Ločica v občini Vransko prišlo do naleta štirih osebnih vozil. Posredovali so gasilci PGE Celje in CZR Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Udeležence v prometni nesreči so preventivno pregledali reševalci NMP Celje.

  • Nesreče z nevarnimi snovmi - nesreče z nevarnimi in drugimi snovmi v naravi, prometuOb 16.56 so gasilci PGD Nazarje na Hofbauerjevi ulici v Mozirju iz cestišča očistili okoli 60 kvadratnih metrov velik oljni madež.

  • Nesreče v cestnem prometu - prometne nesrečeOb 14.47 je na cesti v Studencih, občina Žalec, prišlo do trčenja dveh osebnih vozil. Posredovali so gasilci PGE Celje, PGD Velenje in PGD Žalec, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom ter nudili pomoč policiji in reševalcem. Poškodovana je bila ena oseba, ki so jo reševalci NMP Velenje oskrbeli na kraju dogodka.

Radarska slika padavin

Požarna ogroženost

Požarna ogroženost

Grafični prikaz dogodkov

Copyright © 2013 GZ Šentjur. Designed by Ales GuzejZa optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information