GZ ŠENTJUR

Portal Gasilske zveze Šentjur

  
loader

Prihajajoči dogodki

Jun
5

05.06.2021 - 06.06.2021

Jul
17

17.07.2022 - 24.07.2022

Prisotni

Na strani je 7 gostov in ni članov .

Prijava

Humanitarna pomoč za Hrvaško

Spoštovani!
Ob zadnjem potresu na sosednjem Hrvaškem smo jo pri nas še dobro odnesli, kar pa za prebivalce mesta Petrinja in okoliških vasi ne moremo reči. Gasilska zveza Šentjur s prostovoljnimi gasilskimi društvi bo pomagala pri humanitarni akciji, ki jo pripravlja Likovno društvo Šentjur - Rifnik, ki je vzpostavilo varno vezo za dostavo in predajo pomoči. 
 
Humanitarna pomoč se bo zbirala v gasilskem domu Šentjur od 4.1. do 7.1.2021 med 17:00 in 19:00 uro. Prostovoljna gasilska društva GZ Šentjur pa bodo 9.1.2021 poskrbela, da bo vsa ta pomoč varno dostavljena v občino Koprivnica. Vabljeni vsi, da pomagamo po svojih močeh in skupaj vsaj malo omilimo bolečino prizadetim, ki je nastala ob potresu.
 

Preberite več: Humanitarna pomoč za Hrvaško

Voščilo

Zlata znaka civilne zaščite Martinu Cmoku in PGD Lokarje

Sinoči, 4. marca, so v Laškem pripravili prireditev s podelitvijo nagrad in priznanj ob dnevu Civilne zaščite v Zahodnoštajerski regiji. Visoki priznanji, zlati znak CZ, so prejeli poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok in gasilke ter gasilci PGD Lokarje, ki pa ga bodo slavnostno prevzeli na praznovanju 120-letnice delovanja društva.

Preberite več: Zlata znaka civilne zaščite Martinu Cmoku in PGD Lokarje

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2. COVID-19 je novo poimenovanje za bolezen, ki jo virus SARS-CoV-2 povzroča.

ZNAKI BOLEZNI SO:
- vročina,
- kašlj,
- slabost,
- nahod,
- občutek  pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

PREPREČEVANJE PRENOSA:

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vsaj 1 meter oddaljeni)
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
 • Izogibajte se regijam, kjer je potrjena prisotnost Korona virusa

Če sumite, da ste prišli v stik s Korona virusom oz. kažete tipične znake bolezni se telefonsko posvetujte z izbranim zdravnikom. V primeru, da imate težave z dihanjem pa lahko tudi z dežurnim zdravnikom.

Podrobnejše informacije in navodila najdete na:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

V primeru izbruha epidemije v naši okolici boste prejeli natančna navodila s strani ustreznih služb.

Naj prostovoljec leta 2018

Predsednik GZ Šentjur Aleš Guzej je v kategoriji nad 31 let splošno prejel priznanje občine Šentjur za naj prostovljca leta 2018.


Preberite več: Naj prostovoljec leta 2018

2O let gasilskega društva Dobrina

Dobrina, 8.9.2018 - Že kar tretje leto zapored obeležujejo praznik krajevne skupnosti Loka pri Žusmu, ki so ga letos izvedli v Dobrini in povezali z okroglo obletnico domačega prostovoljnega gasilskega društva Dobrina.

 

Preberite več: 2O let gasilskega društva Dobrina

Gasilsko-športna sobota na Ponikvi

Vsako leto prvo soboto v mesecu septembru,  združijo moči domači prostovoljni gasilci in krajevna skupnost ter skupaj izpeljejo dogajanje čez celoten dan. Tudi tokrat so v soboto 1.9.2018 izpeljali že kar 11. zaporedni  športni dan krajevne skupnosti, so tako otvorili kolesarji.

Preberite več: Gasilsko-športna sobota na Ponikvi 

Na Planini že 41. Angelska nedelja

Planina pri Sevnici, 2.9.2019 – Tako kot vsako leto, je tudi letos na prvo septembrsko nedeljo na Planini potekala že tradicionalna prireditev Angelska nedelja. Že 41. leto zapored to turistično prireditev pripravljajo v organizaciji prostovoljnega gasilskega društva Planina pri Sevnici.

Preberite več: Na Planini že 41. Angelska nedelja

Smučanje gasilcev in tekma v veleslalomu

Tudi letos GZS organizira smučanje gasilcev in tekmo v veleslalomu na Golteh, in sicer 20.1.2018. Prilagamo ponudbo in prosimo za prijave do 16.1.2018 na elektronski naslov, kot je navedeno v priponki. Pri prijavi morate navesti ime društva, kategorijo in paket. Prav tako vsa sodelujoča društva na Golteh prosijo za naročilnice. Prosim, da prijavo pošljete v vednost tudi na GZ Šentjur.

Lep pozdrav!

Gasilska zveza Slovenije

Srečno 2018!

Srečanje

Srečanje predstavnikov GZ Celjske regije s predsednikoom vlade RS dr. Mirom Cerarjem in njegovimi sodelavci.

Obvestilo

Danes je preminil častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, ki se je rodil 16. januarja 1936 na Hodošu v Prekmurju.

V gasilski organizaciji je deloval od svojega rosnega štirinajstega leta. Leta 1984 je bil izvoljen za predsednika Gasilske zveze Slovenije. Funkcijo je opravljal vse do leta 2008. Na 15. kongresu leta 2008 v Krškem je bil imenovan za častnega predsednika Gasilske zveze Slovenije. Zelo pomembno je njegovo delovanje na področju mednarodnega sodelova...nja. Zaslužen je za vključitev Gasilske zveze Slovenije v mednarodno organizacijo CTIF. Leta 2012 je bil odlikovan z Zlatim redom za zasluge.

Iskreno sožalje njegovi družini in vsem, ki ste ga poznali.

 


(Fotografija iz leta 2015: Ernest Eöry na praznovanju 60 letnice GZ Šentjur).

Srečanje gasilskih pevskih zborov in skupin ter gasilskih godb Slovenije

V soboto, 16. aprila 2016, je ob 16. uri v Šmarjeti potekalo že 32. srečanje gasilskih pevskih zborov in skupin ter gasilskih godb Slovenije. Srečanje je potekalo v organizaciji GZS in PGD Zbure.

Na srečanju so bili prisotni:

- Namestnik predsednika GZS, Janko Cerkvenik

- Častni predsednik GZS, Ernest Eöry

- Predsednik Komisije za zgodovino, Mihael Boranič

- Regijski poveljnik, Janez Bergant

- Predsednik OGP Šmarješke Toplice, Milan Pajk

- Predsednik PGD Zbure, Franc Anderlič

- Županja Občine Šmartejške Toplice, gospa Bernardka Krnc ter drugi gostje.

Na srečanju je zapelo več kot 280 gasilcev.

Dogodek sta pospremila tudi lokalna televizija in časopis.

Delovni sestanek odbora CTIF v Trogirju

Minuli vikend se je delegacija GZS udeležila delovnega sestanka CTIF (mednarodne gasilske organizacije), ki je potekala tri dni v hrvaškem letovišču Trogir. Začetek in zaključek zasedanja sta pozdravila gostitelja predsednik VZH g. Sanader in poveljnik g.Popović. Delovnega sestanka so se udeležili funkcionarji Gasilskih zvez iz Litve, Švedske, Francije, Rusije, Švice, Avstrije, Hrvaške, Slovenije in Nemčije, ki predseduje odboru. Odbor je pripravil in uskladil osnutek besedila o prostovoljnem gasilstvu, ki ga bo Skupščina CTIF, obravnavala in potrdila na svojem rednem zasedanju, v letu 2015.

V delegaciji GZS so sodelovali: Franci Petek-poveljnik, Zvonko Glažar-podpoveljnik in Janko Cerkvenik-namestnik predsednika GZS.

61. gostinsko turistični zbor v Portorožu

Slovenija je dežela velike pestrosti, kar velja še predvsem za slovensko kuhinjo. Iz hrane, ki jo človek pripravlja se dobro zrcalijo njegova ustvarjalnost, posebnost in drugačnost. Če temu dodamo še dobro sladico, vino, lepo pesem, prijaznost, skromnost in pridnost smo zmagali v vseh pogledih.
Na 61. gostinsko turističnem zboru v Portorožu v hotelu Bernardin, je letos potekalo slaščičarsko tekmovanje iz celotne  Slovenije. Kjer sem zastopala barve Celjske bolnišnice, kjer sem zaposlena. Tekmovanja sem se udeležila samostojno že tretjič, kar pomeni tudi tri zlate medalje. Tekmovala sem v  kategoriji B- torte. Navdih, ideja in  zamisel mi je rojila v meni kr nekaj časa, kaj narediti, da bom inovativna, da bom stopila iz sivine povprečja. Bilo je preprosto, zbrala sem svoj hobi in to je gasilstvo, saj še nikoli ni bilo predstavljeno na takšnih tekmovanjih. Ideje so mi kr letele na mizo, a uresničit jih je bilo malce težje, saj česar koli sem se lotila, sem se zavedala, da mora biti užitno in iz živilskega materiala. Priprave so trajale mesec dni, tudi sobote in nedelje, po 12 h.
Seveda k  tem priznanju so prispevale tudi sodelavke, saj so namesto mene opravljale one vsa dela. Posebna zahvala gre gos. Marinki Špoljar, ki mi je pomagala, da sem dosegla svoj zadani cilj.
Če ste se kdaj sprehodili po takih razstavah veste, da so vsi izdelki narejeni vrhunsko s srcem in težko premagljivi. Odločajo resnično nianse. Od stotih točk sem zbrala 97, sotekmovalcev pa je bilo letos komaj 6. V preteklih letih jih je bilo ponavadi veliko več. Upam, da bom imela prihodnje leto večjo kokurenco, saj je v tem je čar in izziv.
Na koncu bi se rada še zahvalila vsem PGD v GZ Šentjur, ki so mi posodila pokale, GZ Šentjur za podporo, posojen materijal in medijsko podporo. Hvala tudi moji družini.
Lidija Kundih
 

Zaključek akcije »Gasilci-Gasilcem«

Ob zadnjih velikih poplavah v Bosni in Hercegovini, se je na pobudo podjetja Vojaška oprema d.o.o. in poklicnega gasilca Saša Gartnarja, med slovenskimi stanovskimi tovariši, organizirala akcija zbiranja gasilske zaščitne opreme, ki bi naj nadomestila izgubljeno in poškodovano opremo tamkajšnjih gasilcev.

V kratkem času so poklicni in prostovoljni gasilci, ter podjetja v naši državi, zbrala večje število osebnih zaščitnih oblek, obutve in čelad, različno gasilsko opremo v vrednosti 30.000 evrov. V sodelovanju Rdečega križa Slovenije in BiH, se je v 6. konvoju pomoči, izročila bosanskim kolegom. Prevoz opreme je zagotovila Uprava RS za zaščito in reševanje, z vozilom Slovenske vojske.

Slovenska delegacija v sestavi: Franci Petek-poveljnik in Janko Cerkvenik-namestnik predsednika Gasilske zveze Slovenije, Sašo Gartnar-predstavnik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev, so opremo v mestu Bosanska Krupa, predali predsedniku Sindikata poklicnih gasilcev BiH Elviru Mulaliću. Darovana oprema bo razdeljena tistim gasilskim enotam, na področju Sansko-Unskega in sosednjih kantonov BiH, ki so utrpele največjo škodo, v tej naravni nesreči.

Ob tej priliki se zahvaljujemo posameznikom in organizacijam, ki so se hitro odzvale prošnji za pomoč, krovnima organizacijama poklicnih in prostovoljnih enot v naši državi, g. Klemnu Omanu in Binetu Mediću iz podjetja Vojaška oprema d.o.o., Sašu Gartnarju in Marjeti Česen Jeretina.

Brezplačni obisk Tehniškega muzeja Slovenije

Tehniški muzej Slovenije  omogoča gasilcem brezplačni vstop v muzej v času od 25. junija do 31. avgusta 2014. Izkazati se je treba z gasilsko izkaznico, oz. izkaznico pionirja-mladinca.

Prilagamo dopis Tehniškega muzeja Slovenije.

Ob dnevu Civilne zaščite v Šentjur plaketa in srebrni grb

Medtem, ko so na državni ravni na Brdu pri Kranju že 28. februarja  z osrednjo slovesnostjo obeležili dan Civilne zaščite, se po Sloveniji vrstijo še regijske prireditve.  Priznanja Civilne zaščite so bila tako v petek, 7. marca, podeljena tudi na regijski prireditvi v Štorah, na kateri so jih prejeli na ravni posameznikov Martin Cmok, na ravni organizacij pa člani PGD Šentjur.

Martin Cmok, poveljnik Gasilske zveze Šentjur, je letos prejel srebrni grb Civilne zaščite. Kot je med drugim zapisano  v obrazložitvi, je Cmok že kot mlad stopil v gasilske vrste in hitro začel razvijati sposobnosti za timsko in prostovoljno delo. V času gasilske kariere je zelo hitro napredoval, svoje znanje pa krepi z nenehnim izobraževanjem oziroma usposabljanjem, je član Štaba za vodenje večjih intervencij pri Gasilski zvezi Slovenije, med drugim pa je dobitnik številnih priznanj in gasilskih odlikovanj.  Plaketo CZ pa je prejelo PGD Šentjur, ki letos obeležuje 140-letnico delovanja, pri čemer je bilo poudarjena nenehna skrb za izboljšanje požarne varnosti v mestu Šentjur z okolico. Obrazložitev navaja, da se člani poleg stalne intervencijske pripravljenosti zavedajo odgovornosti »osrednje gasilske enote 4. kategorije« in tudi vse bolj pogosto posredujejo ob različnih naravnih in drugih nesrečah, ki ogrožajo mesto z okolico in opravljajo številne storitve, ki jih od njih pričakujejo občani.

Sicer je komisija, ki je letos izbrala kandidate za priznanja in nagrado s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami,  potrdila 322 predlogov za priznanja. Med njimi je 207 bronastih, 64 srebrnih in 30 zlatih znakov,  20 plaket ter kipec Civilne zaščite za življenjsko delo. Plaketa Civilne zaščite se podeljuje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah. Srebrni znak Civilne zaščite se podeljuje za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za izume in inovacije na tem področju.

Preberite več: Ob dnevu Civilne zaščite v Šentjur plaketa in srebrni grb

SMS DONACIJA

Spoštujete delo prostovoljnih gasilcev?
So vam ali vašim sosedom že pomagali?
Tokrat lahko VI pomagate gasilcem!

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo GASILEC na številko 1919 in prispevali boste 1 EUR

za izvajanje programov za zagotavljanje ustrezne operativne pripravljenosti gasilskih enot.

Prispevajo lahko uporabniki storitev Mobitel, Debitel, IzimobilTušmobil in Simobil.
Mobilni operaterji se odpovedujejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS-sporočil.
Pogoji in navodila za sodelovanje pri storitvi SMS Donacija so objavljeni v spodnjih prilogah.

Priloge:
Predstavitev gasilstva in namen akcije

Pogoji in navodila za sodelovanje-Telekom-Mobitel

Pogoji in navodila za sodelovanje-Debitel

Pogoji in navodila za sodelovanje-Tusmobil

tov. Jože Županc prejel Ipavčevo plaketo

Na Mestnem trgu v Šentjurju je 24. septembra na praznik Občine Šentjur potekala svečana akademija s slavnostno sejo Občinskega sveta Občine Šentjur, kjer so podelili najvišjega priznanja Občine Šentjur, Ipavčeve plakete, ki jo je za dolgoletno odgovorno delovanje na področju prostovoljnega gasilstva v PGD Lokarje in v Gasilski zvezi Šentjur, za vzorno vodenje obeh organizacij ter požrtvovalnost pri njunih humanitarnih in ostalih dejavnostih in s tem tudi za ohranjanje visokega nivoja ter napredek gasilstva, kar predstavlja tudi neprecenljiv doprinos k razvoju Občine Šentjur, prejel Jože Županc, častni predsednik GZ Šentjur in predsednik PGD Lokarje.

ČESTITAMO!

Novice GZS

Prikaz dogodkov SPIN

 • Ob 19.18 je ob Jamovi ulici v Celju gorela trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci iz PGE Celje.

 • Ob 17.04 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljala obolelo osebo iz Ljubnega ob Savinji v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Ljubno ob Savinji so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali ekipi NMP Mozirje pri prenosu osebe v helikopter.

 • Ob 16.53 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Velenja v UKC Maribor. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem pri prenosu osebe v helikopter.

 • Ob 1.09 je na vrtu poleg stanovanjske hiše v Tumovi ulici v Celju gorel kompostnik, na katerega naj bi lastnik stresel vroč pepel. Gasilci PGE Celje so požar pogasili in prekopali požarišče.

Radarska slika padavin

Požarna ogroženost

Požarna ogroženost

Grafični prikaz dogodkov

Copyright © 2013 GZ Šentjur. Designed by Ales GuzejZa optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information